Barion Pixel Skip to main content
keresés
0
Arckezelés

A hajhullás ellen a hajbeültetés az egyetlen megoldás?

By 2023.04.21.No Comments

A hajhullás, vagy alopecia olyan jelenség, amely rendkívül sok ember életét érinti negatívan. Sajnos az életkor előrehaladtával, nemre való tekintet nélkül, a többségnek szembe kell néznie a ritkuló haj és a fejbőr egyéb problémáival. Nőknél gyakran szorongást, depressziót, önértékelési problémákat okozhat ez a folyamat, de a férfiakat ugyancsak megviseli a kopaszodás, különösen, ha túl fiatalon kezdődik. A jó hír, hogy a hajhullás ellen több módon is tehetünk!

A hajhullás fajtái és okai – melyek nélkül nem kezdhetünk neki a hajhullás elleni kezelésnek

A hajhullás lehet átmeneti vagy tartós, és rendkívül sok oka lehet, beleértve a stresszes életmódot, a táplálkozást, a lelki vagy fizikai leterheltséget és genetikai tényezőket, valamint az általános egészségügyi állapotot (hormonális okok, gyógyszerek mellékhatásai, tápanyaghiány).

A hajhullás két fő típusa az átmeneti és a végleges hajhullás.
Az átmeneti hajhullás okozói általában a fertőzések, a gyulladások, mérgező anyagok vagy hormonális változások. Amint megszűnik a kiváltó ok, akkor ismét visszanő a haj. Ilyen hajhullás az alopecia diffusa, az alopecia areata, azaz a foltos hajhullás és a totális hajhullás is, amikor a fejbőrön és a test további felületén is szőrvesztés lép fel.
Végleges hajhullás esetében nem visszafordítható a folyamat, például az adrogén alopecia esetében. Ilyen esetben hormonális okok állhatnak fel, genetikai faktorok vagy bőrbetegségek okozzák a szőrtüszők elpusztulását.

A hajhullás mögött álló főbb problémák

  • Hormonális változások

A hormonális betegségek egyik tipikus tünete a hajhullás. A várandósság utáni hajhullás szintén gyakori példa a hormonális változásokra, hisz a várandós nők majd 50%-a megtapasztalja. A várandósság alatt általában a nők hajkoronája a legszebb formáját mutatja, hisz sűrűbbé, erősebbé és fényesebbé válik, azonban a szülést követő hormonális változás miatt egyszerre nagyobb mennyiségű hajszáltól válik meg a szervezet. A hormonális változások miatt a terhesség alatt növekszik az ösztrogénszint, amely lassítja a hajvesztést, de az ösztrogénszint a szülés után visszaáll az eredeti szintre, és így intenzívebb hajhullás indul be. Ez a jelenség természetes folyamat, amely megfelelő étrenddel, vitamin- és fehérjebevitellel és vaspótlással megelőzhető vagy lassítható.

 

A várandósság alatti testi változásokról és azok lehetséges kezelési módjairól az alábbi oldalon találhatók bővebb információk:

Mommy Makover

  • Betegségek, gyulladások és gyógyszerek mellékhatásai

Számos betegség állhat a hajhullás hátterében. Leggyakrabban a PCOS és endometriózis, jó- és rosszindulatú daganatok, pajzsmirigy betegségek, májbetegség, magas láz, vérszegénység, vérveszteség, illetve cukorbetegség is okozhat hajvesztést.
Fertőzéses gócok, a foggyökérnél kialakult tályogok, szuvas fogak és többek közt a petefészek-gyulladás, a mandula-gyulladás, valamint a krónikus epehólyag-gyulladás is előidézhet hajhullást.
Számos esetben előfordul az is, hogy nem a betegség, hanem az arra szedett gyógyszer okozza a hajhullást, például az antidepresszánsok és a daganatellenes gyógykészítmények. Fogamzásgátló tabletták szedése esetén előfordulhat, hogy azok serkentik a hajnövekedést és miután a készítmény szedése abbamarad, az hajvesztéssel járhat.

  • Rossz hajápolási szokások

Sokak számára meglepő tényező, de a nem megfelelő minőségű kozmetikai szerek elképesztő méretű károkat okozhatnak a haj szerkezetében, valamint a hajcsavarók és hajsütővasak is sokat gyengíthetnek hajunk minőségén.

  • Életmód, tápanyaghiány

A rohanó hétköznapjaink néha keresztbe tesznek a megfelelő életmódra való törekvéseinknek és ez gyakorta okoz hajhullást is.
A stresszes életmód, a nem megfelelő étkezés, vitaminhiány vagy akár egy drasztikus fogyókúra is állhat a hajhullás hátterében.
Érdemes kiemelt figyelmet fordítani a megfelelő mennyiségű biotin, cink, vas, B12 és folsav bevitelére a szép és egészséges haj érdekében.

A kopaszodás már örökre velünk marad?!

Fontos, hogy a hajhullás okát mihamarabb megállapítsuk/ szakember segítségét kérjük, hisz a kezelés módszere nagymértékben függ a kiváltó ok(ok)tól.

A már rég elterjedt hajhullás elleni eljárás – a hajbeültetés

A hajbeültetés egy olyan sebészeti eljárás, amely már hosszú évek óta lehetővé teszi a hajhullás/ kopaszodás orvoslását. Az ilyen jellegű sebészeti eljárások során hajátültetés és beültetés történik.
A hajbeültetés helyi érzéstelenítésben történik és minden esetben vizsgálatok előzik meg, hogy a beavatkozás kockázatát a legminimálisabbra csökkentsék.
Hajbeültetés esetén leggyakrabban 2000-5000 hajszálat tartalmazó hajhagymát ültetnek át a kopaszodás vagy hajritkulás problémájával érintett fejbőr területre, olyan hajhullástól nem veszélyeztetett területről, mint például a tarkótáji rész. Adott területről a hajtüszőket egyesével kinyerik egy speciális tűvel, majd megrajzolják a hajvonalat és meghatározzák a beültetendő hajszálak pontos helyeit, majd megtörténik maga a beültetés. A beavatkozás időtartama a hajhiányos terület méretétől függően órákon át tartó folyamat. A felépülési idő alatt (körülbelül 3 hétig) a nehéz fizikai munkától, valamint az izzadással járó tevékenységektől tartózkodni szükséges.

A hajbeültetés után természetes folyamat az átültetett hajhagymák elvesztése az átültetésből adódó sokk miatt. Éppen ezért a hajbeültetés eredménye sok esetben a regenerálódási időszak (6-12 hónap) után látható teljes valójában.

Ugyan a hajbeültetés általában biztonságos eljárás, mint minden sebészeti beavatkozás, ez is járhat kockázatokkal, például fertőzéssel. Emiatt fontos, hogy az eljárást csak olyan szakképzett orvos végezze, aki megfelelően sterilizált eszközöket használ. Ezen és a fájdalmon kívül olyan lehetséges mellékhatásokkal számolhatunk, mint a vérzés és a duzzanat.

Létezik valós, orvosi kutatásokkal alátámasztott non-invazív hajhullás elleni kezelési mód?

Igen, a modern technológiának hála létezik szike és tű használata nélküli kezelési mód is a hajhullás problémájára azok számára, akik ódzkodnak a sebészeti beavatkozásoktól.
Sajnos számos esetben találkoztak már a hajhullástól szenvedők „csodaszerekkel”, ezért pedig alaposan megingott a műtétmentes megoldások irányába a páciensek hite. Éppen ezért fontos, hogy csak olyan gépi kezelést válasszunk, melynek technológiája klinikai kutatásokon alapszik és valós, klinikai kutatások támasszák alá eredményességét.

Non-invazív fejbőr revitalizáló és hajregeneráló eljárás?

A HYDRAFACIAL™ KERAVIVE™ az amerikai FDA által engedélyezett és klinikailag igazolt eredményekkel alátámasztott eljárás, mely egy egyedülálló, pihentető, három lépésből álló orvosesztétikai gépi kezelés.

A KERAVIVE™, a HYDRAFACIAL™ hidrodermabráziós kezelés fejbőrre fejlesztett változata, melynek célja az egészségesebb és ragyogóbb megjelenés biztosítása minden bőr- és hajtípusra egyaránt. A fejbőr rossz egészségi állapotát okozhatja a száraz bőr, az eltömődött tüszők, az elhalt hámsejtek és a megfelelő keringés hiánya is. Ezek élettelenebb hajhoz vezethetnek, sőt ezek a tényezők akár gátolhatják is a hajszálak növekedését.
Az eljárás eddig soha nem látott mélytisztítást, gyengéd kémiai hámlasztást, mélyhidratálást és vákuummal végzett nyirokmasszást kombinál a teltebb, dúsabb és egészségesebb haj érdekében. Mindezt a fejbőr és hajhagymák tisztítása, stimulálása és táplálása által éri el.

A teljes, három alkalmas kezelési ciklust követően az egyik tanulmány szerint a páciensek

  • 75%-a számolt be a hajkoronája dúsabb állapotáról
  • 72% a haj általános megjelenésének javulásáról
  • 64% pedig úgy nyilatkozott, hogy a kezeléssorozatnak hála magabiztosabbnak érzi magát

Amennyiben hajhullással küszködsz vagy csak időben gondolsz a megelőzésre és szívesen kipróbálnád a KERAVIVE™ HYDRAFACIAL™ kezelést, hogy újjáéleszd fejbőröd és hajhagymáid, akkor az alábbi oldalon találsz információkat az eljárásról, mely az EverDerm Klinikán is elérhető.

Close Menu