Szemhéjplasztika

A fiatalos megjelenésért és a jobb látásért

Plasztikai Sebészet Budapest

Bevezetés a szemhéjplasztikába

A szemkörnyék az arcunk legérzékenyebb területe. Itt jelennek meg legkorábban az idő és a fáradtság első jelei. A szemkörnyék legkritikusabb része az alsó és felső szemhéj. Itt a bőr alatti kötőszöveti állomány kevés kötőszöveti rostot tartalmaz, ezért a különböző környezeti behatások és az öregedés genetikailag meghatározott folyamata miatt viszonylag korán jelentkezhetnek a különféle esztétikai panaszok. Ilyenkor a bőr kinyúlik, a kötőszövet gyengülésével pedig a párnázó zsírszövet előtüremkedik, ennek következtében a felső szemhéj petyhüdtté, lógóssá válik, ami sokszor már a tökéletes látást is akadályozhatja. Az alsó szemhéjnál pedig a kinyúlt bőr mögött felhalmozódó zsírszövet miatt úgynevezett “táskák” jelennek meg.
A szemhéj plasztikai műtét célja a fiatalosabb és kellemesebb megjelenés biztosítása, az esztétikai és funkcionális helyreállítás, valamint a szem körüli szövetek rekonstrukciója. A blepharoplasztika, azaz a kozmetikai célú szemhéjműtét elsősorban olyan nőknek és férfiaknak ajánlott, akik esztétikai vagy egészségügyi okok miatt el szeretnék távolíttatni szemhéjuk megereszkedett vagy kinyúlt bőrfeleslegét. Ez a műtét nem csak a páciens külső megjelenését javíthatja, de látási nehezítettség esetében megszünteti a panaszokat is.

Mi a szemhéjplasztika?

A szemhéjplasztikai műtét alapesetben egy teljes mértékben biztonságos eljárás, a szövődmények kialakulásának kockázata pedig igen minimális. Ezzel a műtéttel csökkenthetők az öregedés jelei a szemhéjakon, ezáltal pedig a szem fáradt kinézete helyett kipihent megjelenés köszönhet vissza a tükörből. A felső és alsó szemhéj plasztika külön vagy akár együtt is elvégezhető. A műtét magában foglalja a felesleges bőr eltávolítását, szükség esetén pedig a szemhéj zsíros duzzanatai is eltávolíthatók. Nem minden esetben képződnek zsírtáskák a szem alatt, ha mégis, azok a szemüreg felől, rejtett metszésen keresztül kerülnek kimetszésre. Ha csak felső szemhéj műtétről van szó, azt helyi érzéstelenítéssel lehet elvégezni, míg ha az alsó szemhéjakat vagy mind a négy szemhéjat műtik, akkor abban az esetben rövid altatás szükséges. (Ha a műtétet altatásban végezzük, előtte való napon csak éjfélig lehet ételt és italt fogyasztani, a műtétre már teljesen éhgyomorral kell érkezni!) A műtét ambuláns módon végezhető, és körülbelül 30–90 percig tart, a kezelt területek függvényében. Az operációt követően némi duzzanat, véraláfutás vagy átmeneti homályos látás felléphet, ezek a tünetek azonban néhány nap után teljesen elmúlnak.

Amennyiben a páciens igényt tart rá a szemhéjplasztikával egyidejűleg nyak- és arcfelvarrás is végezhető, illetve kiegészíthető kezelések – mint a hámlasztás, a dermabrázió, a hialuronsavas vagy botulinum toxinos injekciók – is alkalmazhatók.

Szemhéjplasztikai eljárások

Felső szemhéjplasztika

A felső szemhéjműtét elsősorban olyan problémákat kezel, mint a túlzott bőr és annak lelógása, amely az öregedésnek sajnos gyakori velejárója. Ezt az eljárást éppen ezért általában idősebb korban veszik igénybe a páciensek, akik szeretnének megfiatalítani megjelenésüket, esetleg kezelni a lelógó szemhéj okozta látásproblémákat. A beavatkozás során sebész bemetszést végez a felső szemhéj természetes ráncai mentén, eltávolítva a felesleges bőrt és zsírt, miközben átformálja a szemhéj kontúrját.

Alsó szemhéj műtét

Az alsó szemhéj műtét a szem alatti duzzadtság, táskák és ráncok eltüntetésére nyújt tartós megoldást. A beavatkozás során a sebész a szempillavonal mentén vagy az alsó szemhéjon belül végez bemetszést, eltávolítja a felesleges zsírt, majd feszesíti a laza bőrt.

A felső és alsó szemhéj plasztika külön vagy akár együtt is elvégezhető.

Előkészületek a szemhéjplasztikára

Mint minden műtéti beavatkozás esetében, így a szemhéjplasztika előtt is szükséges egy konzultáción részt venni. Klinikánkon a szakorvosi konzultáció során a plasztikai sebész elmondja mindazokat a lehetőségeket, amiket a műtét nyújtani tud, a várható eredményt és a műtét utáni hegek elhelyezkedését pedig fotókon meg is tudja mutatni. Ezután szó esik a műtéthez szükséges laborvizsgálatról – hogy pontosan milyen értékeket kell vizsgálni -, az alkalmazandó helyi érzéstelenítés fajtájáról, a lehetséges szövődményekről, valamint az otthoni ápolási teendőkről és a gyógyulás szakaszairól.

A szemhéjplasztika menete

  1. A műtétet megelőzően egy szakorvosi konzultáción szükség részt venni, melynek során a plasztikai sebész elmondja mindazokat a lehetőségeket, amiket a műtét nyújtani tud, a várható eredményt és a műtét utáni hegek elhelyezkedését pedig fotókon meg is tudja mutatni.
  2. A szemhéjplasztika során a felső és/ vagy alsó szemhéj laza, ráncos bőrének kimetszésére, ha szükséges, akkor a táskásodást okozó zsírszövet eltávolítására és a szem körüli izomzat feszességének helyreállítására kerül sor.
  3. A műtét befejeztével a szakorvos apró öntapadó csíkokat helyez fel a műtött szemhéjakra, amelyeket néhány napig fent kell tartani.

Beavatkozás ideje:
30-90 perc

A szemhéjplasztika utókezelése és gyógyulás

A műtétet követően kerülni kell a túlzottan megerőltető testmozgást, valamint a bevérzés kockázatának csökkentése érdekében a fejet nem szabad előre hajtani. A klinikát napszemüvegben szükséges elhagyni, illetve varratszedésig felpolcolt fejjel kell aludni.

A műtét után teljesen természetes, hogy a szem környékén duzzanat, kékes – lilás elszíneződés keletkezik. A kialakult ödéma miatt átmenetileg a szemhéjak záródási funkciója is korlátozott lehet, valamint kisebb fájdalom, időnként kellemetlen érzés és a szemhéjak feszülésének érzete a műtét után még pár napig előfordulhat. Ezek a zavaró tünetek pár napon belül elmúlnak.

A varratok 5–6 nap múlva távolíthatók el. A végleges eredmények kialakulásához azonban 3–6 hónapot kell várni, ugyanis ennyi idő kell ahhoz, hogy a szövetek visszanyerjék rugalmasságukat, a hegek pedig elhalványuljanak.

Szemhéjplasztika előtte-utána fotók:

 Dr. Trévidic Thibault

“Kiemelt szakterületem a felnőtt és gyermek plasztikai sebészeti betegek akut ellátása. Emellett az esztétikai és helyreállító sebészeti műtétek szerteágazó világában is sikerült átfogó tapasztalatot szereznem. Munkám során nagy hangsúlyt fektetek az arc-és orrplasztikára, egyéb plasztikai műtétekre (emlő, has, intim, zsírleszívás), illetve a bőrdaganatok korszerű ellátására. Az esztétikai beavatkozásokat (botulinumtoxin, hialuronsavas töltés) a legújabb technikák alapján végzem. Mindig a természetes hatásra törekszem, mellyel a páciens is maximálisan meg van elégedve. Orvosi munkám során számomra a legfontosabb a türelem és a precizitás.”

 Dr. Vajtai Luca

“Szakorvosi szakképesítésemet a felnőtt és gyermek égés és plasztikai sebészet területén szereztem meg. Lehetőségem adódott az akut betegellátás és a rekonstrukciós beavatkozások elvégzéséhez szükséges sokrétű ismeret- és tapasztalatszerzésre. Emellett kiemelt érdeklődési körömbe tartozik az esztétikai beavatkozások precíz és természetességre törekvő gyakorlása is. Pácienseimmel való munkám során fontosnak tartom a személyre szabott kezelési terv kialakítását, mellyel a közös munka eredményeként természetes és harmonikus hatás érhető el.”

 Árak

Részletfizetés!

SzemhéjplasztikaAlkalmanként
Felső szemhéjplasztika450.000 Ft / alkalom
Alsó szemhéjplasztikaEgyedi ajánlat (csak altatásban végezzük)

A szemhéjplasztika alternatívái

Plasmage – vágás nélküli szemhéjplasztika

A PLASMAGE kezelés elsősorban a megereszkedett szemhéj műtét nélküli, és a szem alatti kisebb ráncos területek hatékony és gyors kezelésére szolgál. Működésének alapja, hogy az eszköz által leadott sok, kisebb elektromos kisülés a bőr hirtelen hőmérséklet-emelkedését eredményezi, ami a szilárd szövetek elpárolgását okozza anélkül, hogy a bőr mélyebb szövetét károsítaná. A kezelés eredményeképpen a kezelt felületen a bőr mennyisége csökken.

Az eljárás látványos eredményeket tud nyújtani maximum 1-2 miliméteres megereszkedés esetén.

Bővebben

Gyakori kérdések a szemhéjplasztikáról

Meddig tart maga a szemhéjplasztikai műtét?

A műtét körülbelül 30–90 percig tart, attól függően, hogy csak felső, alsó vagy mind a négy szemhéjat műtjük.

Biztonságos a szemhéjplasztikai műtét?

A szemhéjplasztikai műtét alapesetben egy teljes mértékben biztonságos eljárás, a szövődmények kialakulásának kockázata pedig igen minimális.

Mennyi idő múlva történik meg a varratszedés?

A varratszedésre a műtét után 5–6 nappal kerül sor.

Mire kell odafigyelni a szemhéjplasztikai műtét után?

A műtétet követően kerülni kell a túlzottan megerőltető testmozgást, valamint a bevérzés kockázatának csökkentése érdekében a fejet nem szabad előre hajtani. A klinikát napszemüvegben szükséges elhagyni, illetve varratszedésig felpolcolt fejjel kell aludni. Kisebb fájdalom, időnként kellemetlen érzés és a szemhéjak feszülésének érzete a műtét után még pár napig előfordulhat.

Mikor áll be a szemhéjplasztikai műtét végleges eredménye?

A végleges eredmények kialakulásához 3–6 hónapot kell várni, ugyanis ennyi idő kell ahhoz, hogy a szövetek visszanyerjék rugalmasságukat, a hegek pedig elhalványuljanak.

Jelentkezz be szakorvosunkhoz!

  • Kérlek válaszd ki, melyik kezelés érdekel a legjobban!
  • Max. file size: 520 MB.
  • Ha bármi fontos van amit még szeretnél velünk tudatni, itt megteheted!