Barion Pixel Skip to main content
keresés
0
Lézeres szőrtelenítés

IPL vagy Dióda – Lézer vagy villanófény? Hogyan válasszak?

By 2022.01.25.április 12th, 2023No Comments

Tartós vagy végleges a lézeres szőrtelenítés?

A lézeres és villanófényes (IPL – Intense Pulse Light) szőrtelenítés sokak fejében a mai napig egy tisztázatlan mítoszként él. Vannak, akik az egyikre esküsznek, vannak kik a másikra, és vannak, akik teljesen szkeptikusan állnak a tartós szőrtelenítéshez. Erősen megoszlanak a vélemények, de abban mindenki egyetérthet, hogy a hangsúly a „tartós” szón van, ugyanis teljesen végleges szőrtelenítés a jelenlegi álláspont szerint egyelőre nem létezik.

Akkor most melyik az igaz?

Mindkettő! Végleges, mert azokat a szőrszálakat, amelyeket jó fázisban kezelünk megfelelő energiával végleg elpusztulnak. Vagyis ugyanaz a szőr már soha nem fog újra nőni. Viszont tartósnak mondható abból a szempontból, hogy az élő szervezet új szőröket növeszt időről időre, és emiatt új gyengébb és vékonyabb szőrszálak jelennek meg.

Mindenekelőtt fontos tudni, hogy honnan nő a szőr?

A szőrszál a szőrtüszőből nő, ami a bőr alatt található, testtájtól függően kb. 1-3 mm mélységben. A szőr növekedése egyénenként változik, de naponta akár 0,5 millimétert is képes gyarapodni. A szőrszálakat alkotó sejteket a szőrtüszőben található mátrix sejtek hozzák létre, melyek a testünk leggyorsabban szaporodó sejtjei közé tartoznak. A bőr és a sötétebb szőrszálak színét a melanin nevű festékanyag adja, ami egyben védelmet is nyújt a káros ultraibolya sugarak ellen.

Hogyan tudunk megszabadulni tőle?

A szőrtelenítésnek számos formája van. Gyanta, epilátor, borotva, szőrtelenítő krém és még sorolhatnám. Hogy mi a közös bennük? Mindegyik megoldás felületes és ideiglenes. A szőrzet hatékony és hosszú távú eltávolítása a szőrtüsző megsemmisítésével kezdődik, melyre az egyik leggyakrabban és leghatékonyabban használt módszer a fototermolízis elvén használt lézerfény.

Fototermolízis közvetítői: IPL és dióda lézer

Mindkét típusú berendezés alkalmazása során szelektív fototermolízis elvén olyan magas hőmérsékletre (65-70 celsius fok) melegítjük fel a szőrtüszőt a kibocsátott fény által, hogy ú.n. hasadással a teljes megsemmisülését idézzük elő. Továbbá a szőrtüszőt tápláló kapillárisokat is jelentősen károsíthatjuk, így a későbbiekben növekedő szőr tápanyagellátását is meggátolhatjuk. Ez esetben (is) fontos szerepe van a melaninnak, ugyanis a kezelendő szőrzetnek ez adja a sötét színét, amiben a lézerfény el tud nyelődni.

Szőke szőr kezelhető?

NEM, a szőke szőr nem kezelhető semmilyen lézeres eljárással hatékonyan, hiszen nem tartalmaz Melanint. Minden szőrszálat tudunk kezelni aminek van melanin tartalma. Melanin tartalom függvényében szükséges több-kevesebb alkalom. Sűrű sötét erős szőröd van? Ne aggódj, megfelelő lézerrel nagyon jól kezelhető!

Melyik hatékonyabb? IPL vagy a Dióda Lézer?

A dióda lézer előnye az IPL-el szemben, hogy kevésbé károsítja a szőr körül lévő szöveteket, a lézer fény elsősorban a melanin tartalmú szőrszálakban nyelődik el, tehát ez a leginkább szelektív fény. Célzottan jut a szőrtüszőbe a lézer, így az végérvényesen elpusztul. A koncentrált szelektív fény miatt biztonságosan kezelhető barnább, és akár lebarnult bőr is.

Másik módszerként használható a villanó fény (IPL- Intense Pulsed Light), ami hasonlít a vakuhoz, ebből adódik, hogy ennek a fénye nem annyira koncentrált, mint a lézeré és jellemzően nem is tud olyan mélyre hatolni a bőrben, mint egy dióda lézer. Legtöbb esetben egyszerűen nem lehet elegendő energiát eljuttatni a szőrszálakba, így az nem tud végérvényesen elpusztulni. Ráadásul a szórt fény miatt a bőrre is nagyobb terhelés jut, sokkal nagyobb az esélye a bőr károsodásának, jellemzően fájdalmasabbak a kezelések és a fényvédelemre is nagyobb figyelmet kell fordítani.

Milyen problémát okoz a nem megfelelő eszközzel végzett lézeres vagy IPL kezelés?

A legnagyobb probléma, hogy sokszor az IPL gépek, de akár elavult más gépek esetén is előfordul, hogy nem jut elegendő energia a szőrtüszőbe, így az nem pusztul el véglegesen. Igaz, nem csak a gép hibája, de a kezelő személy nem megfelelő tudása és technikája is okozhat ilyen problémát.

Milyen problémát tapasztalhatsz, ha nem elegendő energiával kezelnek:

 • Szőrtüsző nem pusztul el csak “elalszik“, a kezelések befejezése után 3-6 hónappal 100% újraéled és visszanő
 • A hőhatás ugyan melegíti a dermiszt, de a szőrtüsző nem éri el a kritikus elhaláshoz szükséges hőfokot:
  • fájdalmas a kezelés mert a teljes bőrfelület felmelegszik
  • az extra hő akár katalizálhatja az alvó szőrszálak növekedését így egyes esetekben akár több szőr nőhet vissza!
  • A szőrszálak elvékonyodnak, de nem pusztulnak el, ez tovább nehezíti a későbbi kezelésüket
  • A szőrszálak egyes esetekben kivilágosodhatnak, de nem pusztulnak el, így későbbi kezelésük lehetetlen.

A hatékony kezelést legtöbb esetben follikuláris oedema az enyhe bőrpír és a szőrtüszők helyén kis hólyagok megjelenése kíséri! Olvasd el a Természetes reakciók a lézeres szőrtelenítés után cikkünkben, hogy milyen reakcióra számíthatsz egy jól elvégzett kezelés után!

Hogyan ismerhetem fel, hogy IPL vagy Dióda Lézeres kezelésre járok?

A legjobb megoldás, ha pontosan megnézzük a gép típusát. Remélhetőleg a szalon ahova járunk pontosan kiírja, milyen géppel kezelnek. Ha nem írják ki legyen gyanús, lehet nem büszkék a gépre amit használtnak? Mi az EverDermben több orvosi minősítéssel rendelkező – pl. Primelase HR, Alma Titanium –  gépet használunk amely garancia a hatékony működésre.

Ha nem néztük meg, vagy nem emlékszünk rá, itt van néhány tipp:

 • IPL: Érkezz néhány napos 1-2 mm borostával
 • Lézer: Frissen borotválkozva érkezz (24 órán belül borotválkozva)
 • IPL: 3-4 hetente kezelés
 • Lézer: 6-8-12 hetente járj kezelésre
 • IPL: több hét fényvédelem
 • Lézer: egyes gépeknél akár néhány nap fényvédelem elegendő
 • IPL: lebarnult bőr nem kezelhető
 • Lézer: megfelelő körültekintéssel gond nélkül kezelhető a barna / lebarnult bőr is

Legutolsó sorban: Ha lejártál egy kezelés sorozatot, és 3-6 hónappal a kezelés sorozat után az összes szőr újra aktiválódik, akkor valószínűleg IPL kezelésen jártál.

Szeretném kiemelni, hogy léteznek valóban hatékony IPL technológián alapuló nagyteljesítményű orvos-esztétikai gépek a piacon. Nem lehet általánosítani és azt mondani, hogy minden IPL alapú kezelés rossz és minden lézer alapú kezelés jó minőségű. A megfelelő körültekintéssel és a megfelelő klinika kiválasztásával elkerülhető a csalódás!

Slamovits-Horváth Beátatulajdonos
Close Menu