IPL vagy Dióda – Lézer vagy villanófény? Hogyan válasszak?

A lézeres és villanófényes szőrtelenítés sokak fejében a mai napig egy tisztázatlan mítoszként él. Vannak, akik az egyikre esküsznek, vannak kik a másikra, és vannak, akik teljesen szkeptikusan állnak a tartós szőrtelenítéshez. Erősen megoszlanak a vélemények, de abban mindenki egyetérthet, hogy a hangsúly a „tartós” szón van, ugyanis teljesen végleges szőrtelenítés a jelenlegi álláspont szerint egyelőre nem létezik.

Tartós vagy végleges? Akkor most melyik az igaz?

Mindkettő! Végleges, mert azokat a szőrszálakat, amelyeket jó fázisban kezelünk megfelelő energiával végleg elpusztulnak. Vagyis ugyanaz a szőr már soha nem fog újra nőni.Viszont tartósnak mondható abból a szempontból, hogy az élő szervezet új szőröket növeszt időről időre, és emiatt új gyengébb és vékonyabb szőrszálak jelenhetnek meg.

Mindenekelőtt fontos tudni, hogy honnan nő a szőr?

A szőrszál a szőrtüszőből nő, ami a bőr alatt található, testtájtól függően kb. 1-3 mm mélységben. A szőr növekedése egyénenként változik, de naponta akár 0,5 millimétert is képes gyarapodni. A szőrszálakat alkotó sejteket a szőrtüszőben található mátrix sejtek hozzák létre, melyek a testünk leggyorsabban szaporodó sejtjei közé tartoznak. A bőr és a sötétebb szőrszálak színét a melanin nevű festékanyag adja, ami egyben védelmet is nyújt a káros ultraibolya sugarak ellen.

Hogyan tudunk megszabadulni tőle?

A szőrtelenítésnek számos formája van. Gyanta, epilátor, borotva, szőrtelenítő krém és még sorolhatnám. Hogy mi a közös bennük? Mindegyik megoldás felületes és ideiglenes. A szőrzet hatékony és hosszú távú eltávolítása a szőrtüsző megsemmisítésével kezdődik, melyre az egyik leggyakrabban és leghatékonyabban használt módszer a fototermolízis elvén használt lézerfény.

Otthoni IPL gépekkel biztonsági okokból NEM LEHETSÉGES az orvos-esztétikai gépekhez hasonló mennyiségű energiát a bőrbe juttatni! Egy átlagos otthoni gép 100-200W körüli teljesítménnyel rendelkezik. Egy orvos esztétikai lézer 2000W teljesítménynél kezdődik! Gondoljunk csak bele, mennyire komoly védő felszerelések – védőszemüveg és kontaktzselé – szükségesek egy orvos-esztétikai kezeléshez. A otthon IPL kezelések befejezése után – az egyik vezető gyártó saját kutatása alapján – 6-12 hónappal az eredeti szőrmennyiség 56-64%-a visszatér*!

* forrás: US kezelési utasítás

Slamovits Tibor

Mérnök – EverDerm Tulajdonos

Fototermolízis közvetítői: IPL és dióda lézer

Mindkét típusú berendezés alkalmazása során szelektív fototermolízis elvén olyan magas hőmérsékletre (65-70 celsius fok) melegítjük fel a szőrtüszőt a kibocsátott fény által, hogy ú.n. hasadással a teljes megsemmisülését idézzük elő. Továbbá a szőrtüszőt tápláló kapillárisokat is jelentősen károsíthatjuk, így a későbbiekben növekedő szőr tápanyagellátását is meggátolhatjuk. Ez esetben (is) fontos szerepe van a melaninnak, ugyanis a kezelendő szőrzetnek ez adja a sötét színét, amiben a lézerfény el tud nyelődni.

Szőke szőr?

NEM, a szőke szőr nem kezelhető, hiszen nem tartalmaz Melanint. Minden szőrszálat tudunk kezelni aminek van melanin tartalma. Melanin tartalom függvényében szükséges több-kevesebb alkalom. Sűrű sötét erős szőröd van? Ne aggódj, megfelelő lézerrel nagyon jól kezelhető!

Melyik hatékonyabb? IPL vagy a Lézer?

A dióda lézer előnye az IPL-el szemben, hogy kevésbé károsítja a szőr körül lévő szöveteket, a lézer fény elsősorban a melanin tartalmú szőrszálakban nyelődik el, tehát ez a leginkább szelektív fény. Célzottan jut a szőrtüszőbe a lézer, így az végérvényesen elpusztul. A koncentrált szelektív fény miatt biztonságosan kezelhető barnább, és akár lebarnult bőr is.

Másik módszerként használható a villanó fény (IPL- Intense Pulsed Light), ami hasonlít a vakuhoz, ebből adódik, hogy ennek a fénye nem annyira koncentrált, mint a lézeré és jellemzően nem is tud olyan mélyre hatolni a bőrben, mint egy dióda lézer. Legtöbb esetben egyszerűen nem lehet elegendő energiát eljuttatni a szőrszálakba, így az nem tud végérvényesen elpusztulni. Ráadásul a szórt fény miatt a bőrre is nagyobb terhelés jut, sokkal nagyobb az esélye a bőr károsodásának és a fényvédelemre is nagyobb figyelmet kell fordítani.

Hogyan ismerhetem fel, hogy IPL vagy Lézeres kezelésre járok?

A legjobb megoldás, ha pontosan megnézzük a gép típusát. Remélhetőleg a szalon ahova járunk pontosan kiírja, milyen géppel kezelnek. Ha nem írják ki legyen gyanús, lehet nem büszkék a gépre amit használtnak?

Ha nem néztük meg, vagy nem emlékszünk rá, itt van néhány tipp:

  • IPL: Érkezz néhány napos 1-2 mm borostával
  • Lézer: Frissen borotválkozva érkezz (24 órán belül borotválkozva)
  • IPL: 3-4 hetente kezelés
  • Lézer: 6-8-12 hetente járj kezelésre
  • IPL: több hét fényvédelem
  • Lézer: egyes gépeknél akár néhány nap fényvédelem elegendő
  • IPL: lebarnult bőr nem kezelhető
  • Lézer: megfelelő körültekintéssel gond nélkül kezelhető a barna / lebarnult bőr is

Legutolsó sorban: Ha lejártál egy kezelés sorozatot, és 3-6 hónappal a kezelés sorozat után az összes szőr újra aktiválódik, akkor valószínűleg IPL kezelésen jártál.

Szeretném kiemelni, hogy léteznek valóban hatékony IPL technológián alapuló nagyteljesítményű orvos-esztétikai gépek a piacon. Nem lehet általánosítani és azt mondani, hogy minden IPL alapú kezelés rossz és minden lézer alapú kezelés jó minőségű. A megfelelő körültekintéssel és szalon választással elkerülhető a csalódás!

Slamovits-Horváth Beáta

EverDerm Tulajdonosa