Barion Pixel Skip to main content
keresés
0
Lézeres szőrtelenítés

Tények és Mítoszok a Lézeres szőrtelenítésről

By 2022.01.28.december 29th, 2022No Comments

Számtalan kérdést kapunk a vendégektől a szőrtelenítő kezelések kapcsán, itt egyben összegyűjtöttük a leggyakoribbakat.

Az IPL kezelés ugyan olyan, mint a lézeres?

A válasz erre az, hogy nem.

Míg az IPL rövidítéséből eredően is egy intenzív pulzált fény technológia, így ebben az értelemben az IPL lézeres kezelés helytelenül használt kifejezés. IPL technológiával széles spektrumú fény-kibocsájtás történik, mely szőreltávolítás szempontjából kevésbé hatásos, jellemzően nem tud tartós elerdémyeket elérni.

A piacon elterjedt otthoni készülékek is ezt a technológiát alkalmazzák, egy még egyszerűbb kivitelben, ami azt jelenti, hogy rendszeres akár heti használatt után is csak átmeneti szőrmentességet tudunk jellemzően elérni.

Ezzel szemben a lézer technológia által termelt energia sokkal pontosabb, és célzottabb, így képes elegendő energiát lejuttatni a szőrtüszőbe amelynek  köszönhetően a megfelelő növekedési fázisban kezelt szőrtüszők végleg eltávolíthatók.

Tényleg havonta kell járnom kezelésre?

Az, hogy milyen időközökkel kell kezelésre járni, attól függ, hogy milyen területet vagy területeket kezelünk.

A kezelés szempontjából a legideálisabb a szőrnövekedési ciklus anagén fázisa.

Ilyenkor a szőrszál és a szőrtüsző közötti kapcsolat segítségével tudjuk a megfelelő hőenergiát (közel 70 C) a szőrtüszőbe juttatni, melynek köszönhetően ott a további szőrtermelés megszűnik.

A növekedési ciklus azonban területenként eltérő. Míg az arcon átlagosan 4-6 hét között mozog, addig az intim területeken 8-10 hét, de a karokon, lábakon, és háton akár 8-12 hét is lehet.

Jöhetek gyakrabban a kezelésekre mint ahogy javasoljátok?

Érdemes a kezelések között a specialisták által javasolt időket betartani. Miért? Mert a túl hamar megismételt kezelések ronthatják a hatásfokot, hiszen a szőrszálak még nem kerültek be újra az aktív fázisba. Amennyiben növekszik két kezelés közötti idő biztosan csak több szőrszál kerül a megfelelő fázisba, így nem romlik a kezelés hatékonysága.

El kell utaznom 3 hónapra, így nem tudok a javasolt ütemben jönni! gondot okoz?

Ha két kezelés között extra idő – akár több hónap – marad ki, nem fog problémát okozni. A már megfelelően kezelt szőrszálak nem nőnek vissza, legfeljebb több szőr kerül újra aktív fázisba. Probléma nélkül függeszthetők fel a kezelések, majd folytathatók, a várható eredményeket nem befolyásolja a felfüggesztés.

Pontosan mennyi kezelésre lesz szükségem?

Sajnos pontosan előre nem lehet megmondani, mert nagyon sok minden befolyásolja. Általánosságban 7-10 alkalmat szoktunk mondani, de ez területenként és egyénenként eltérő. Vannak olyan területek, amik jellemzően jobban reagálnak, ilyen például a lábszár, amivel sokan már 6-7 alkalom után elégedettek, de az intim egyes területei inkább 10 kezelést igényelnek. A hónalj az egyik legszélsőségesebben reagáló testrész, néhányan már 6 alkalom után teljesen elégedettek, míg másoknak akár 10 kezelés is szükséges. Arc területeken – ahol teljesen más minőségű a szőr – azonban ennél is több alkalomra lehet szükséged!

Miért nem elég 1 alkalom?

Mert egy időben sosincs minden szőrtüsző anagén fázisban. Mindig vannak nyugvó szőrtüszők, amiket az adott alkalommal nem tudunk eltávolítani, emiatt is van szükség 6-8-10 kezelésre a vágyott simaság eléréséhez.

Ez az alkalomszám persze szőr és bőrtípusonként, illetve a kezelt területenként is eltérő lehet

Ezentúl csak borotválnom szabad a területet?

Igen a kezelés megkezdése előtt 4-5 héttel, illetve a kezelés alatt kizárólag borotválni szabad csak a területet.

Hogy miért?

Mert, amennyiben valamilyen tépéssel járó technikát alkalmaz a vendég (csipesz, gyanta, epilátor) úgy a kezelés hatástalan, hiszen nem lesz szőrszál, ami vezetőként eljutassa az energiát a szőrtüszőhöz, illetve a szőrnövekedési ciklust is befolyásolhatja. De tilos a szőrtelenítő krém vagy az otthoni IPL eszközök használata is!

Félek, hogy így megerősödnek a szőrszálaim…

Ettől nem kell félni, hiszen a kezelés célja, hogy a szőrnövekedést leállítsuk, illetve a szőröket eltávolítsuk. Kezelés hatására a szőrszálak folyamatosan ritkulnak, illetve szerkezetük gyengül.

Nyáron járhatok kezelésre, napozhatok?

Lézeres eljárásoknál általánosan elmondhatók, hogy fontos betartani a fényvédelmi protokollt. De ennek mértéke a modern gépeknél már lehetővé teszik, hogy akár nyáron is eljárjunk a kezelésekre. A mi modern orvosi dióda lézeres gépeinknél általában egy hetes szigorú fényvédelemmel kell készülni a kezelések előtt és után.

Szoláriumba járhatok kezelések között?

Itt is elsősorban a fényvédelmi protokollt kell betartani tehát tilos a kezelések előtt és után egy hétig szoláriumba járni. De az mindenképpen el kell mondani, hogy szoláriumozás és a napozás is csökkenti a szőrtelenítés hatásfokát! Hiszen csökken a szőr-bőr kontraszt, így romlik a kezelés hatásfoka. Javasolt a legjobb eredmény érdekében minimalizálni a barnulást különösen a kezelések előrrehaladtával!

Minden bőrtípus kezelhető?

Az általunk használt dióda-lézer szőrtelenítési technológiával a fitzpatrick skála szerinti összes bőrtípus kezelhető, legyen az hófehér vagy csokoládé barna.

Valóban lehet szőke vagy vörös szőrt is kezelni?

Csak egyes esetekben! A Primlase készülék alkalmas a világosabb, de pigmentet tartalmazó szőrszálak kezelésére is, kivéve, ha a bőr színe sötétebb a szőr színénél, hiszen ebben az esetben az elnyelődése az energiának első sorban a bőrben lévő festékanyagban történik, nem pedig a szőrben lévő melaninban. Fontos mivel a szőke és vörös szőrszálak nem, vagy csak részben tartalmaznak barna szín pigmentet így a várható eredmény csak egy konzultáción, illetve egyes esetekben próbakezelés után határozható meg. A melaninnal nem rendelkező teljesen szőke, ősz szőrszálak semmilyen lézeres eljárással nem kezelhetők hatékonyan!

Ősz és fehér szőrszál is kezelhető? A Pihék kezelhetők?

Erre az egyértelmű válasz az, hogy nem. Ezek a szőrszálak, már nem tartalmaznak festékanyagot, így jelenleg ezzel a problémával egy piacon lévő készülék se tud mit kezdeni.

Ahol azt mondják, hogy igen, ott sajnos valótlant állítanak. Mivel az összes készülék elnyelődési tartománya a kromofórokban (melanin) történik, így olyan szőrszálat nem fognak tudni kezelni, amiben ez nincs jelen!

Csak az a kezelés hatásos, amelyik fáj…

Való igaz, hogy a régebbi piacon lévő készülékek többségével a kezelés fájdalmas tud lenni, de a mi esetünkben ez nem igaz.

A dióda lézereink különlegesen hűtött fejének köszönhetően a gépek már képesek komfortossá tenni a kezelést, a kezelés hatékonyságának csökkentése nélkül!

Természetesen az, hogy kinek milyen a fájdalom küszöbe az egyénenként változhat, de saját tapasztalataink alapján fájdalmat nem, maximum kellemetlenséget érezhetnek a kezelésen résztvevő vendégek. Ügyfeleink többsége egy gyantázásnál lényegesen komfortosabb érzetről számol be. Igaz ez akár területenként és kezelésenként is változhat. Ahogy haladunk előre a szőrök eltávolításával, az érzet változhat akár területenként is!

Mikor nem jöhetek kezelésre?

Alapvetően kevés olyan tényező van, ami teljesen kizárja a kezelést, de az alábbi állapotok esetén a kezelés nem végezhető el:

  • aktív bőrfertőzés a kezelt területen
  • rosszindulatú bőrelváltozások (5 éven belül)
  • közvetlenül a kezlés előtti napfény expozíció, égés
  • fényérzékenyítő gyógyszerek és antibiotikumok alkalmazása
  • terhesség
  • szoptatás – amennyiben a menstruációs ciklus még nem állt be
  • kezeletlen belgyógyászati (pl.: hormonális) probléma
  • közvetlenül oltások után
  • lázas állapotban és fertőző betegség esetén

Lézeres SZŐRTELENÍTÉS valóban végleges EREDMÉNYT AD?

Mi úgy mondjuk: a lézeres szőrtelenítés végleges és tartós is. Végleges mert azok a szőrszálak, amiket megkezeltünk a megfelelő növekedési fázisban a megfelelő energiával, már soha nem nőnek vissza. Viszont mivel a szervezet képes új szőrszálak termelésére a kezelés “csak” tartós eredményt hoz, hiszen idővel új baba szőrök jelenhetnek meg.

A kezelés sorozat végeztével, mely állhat 6-8 vagy akár 10 alkalomból is, ideális esetben 80-95%-os szőrcsökkenést érhetünk el. – Fontos: az elért eredmény jellemzően kezelt területenként eltérő! Előfordulhat, hogy nagyon sok helyen 100% sikert érünk el, közben egy-egy kisebb területeken csak 80%. –  Ezt követően fél-egy év elteltével javasolt a fenntartó kezelés, melynek köszönhetően a területen még megmaradt szőrszálakat is sikerrel csökkenhetjük!

A sejtmegújulási folyamat miatt érdemes lehet évente fenntartó kezelésre járni, így hosszú éveken keresztül fenntartható a szőrmentes állapot.

Amennyiben nem jártok évente fenntartó kezelésekre akkor általában 7-8 év elteltével tapasztalható újra szőrnövekedés a területen, hiszen a sejtmegújulási folyamatoknak köszönhetően megjelenhetnek új szőrtüszők. Azonban azt tudni kell, hogy amennyiben ez meg is történik, ezek a szőrszálak már teljesen más minőségűek lesznek, mint amilyenek korábban voltak. Általában az újonnan megjelent szőrszálak puhábbak és világosabbak korábbi társaiknál, és nem biztos, hogy a teljes területet lefedik.

Close Menu