Tények és Mítoszok a Lézeres szőrtelenítésről

Az évek során számtalan kérdést kaptam vendégektől a szőrtelenítő kezelések kapcsán, amit itt egyben összegyűjtöttem számotokra, hogy könnyebben tudjatok dönteni.

Az IPL kezelés ugyan olyan, mint a lézeres?

A válasz erre az, hogy nem.

Míg az IPL rövidítéséből eredően is egy intenzív pulzált fény technológia, így ebben az értelemben az IPL lézeres kezelés helytelenül használt kifejezés. IPL technológiával széles spektrumú fény-kibocsájtás történik, mely szőreltávolítás szempontjából kevésbé hatásos a maradandó eredmény eléréséhez.

A piacon elterjedt otthoni készülékek is ezt a technológiát alkalmazzák, csak lebutított verzióban, ami azt jelenti, hogy rendszeres használattal, mely szintén legalább 6 alkalommal kell, hogy történjen, maximum 6 hónapig érhetünk el szőrmentes állapotot.

Ezzel szemben a lézer technológia által termelt energia sokkal pontosabb, és célzottabb, melynek köszönhetően a szőrtüsző mélységétől és festékanyag tartalmától függetlenül tudunk hatékonyan dolgozni, valamint a magas hőenergiának köszönhetően a kezelt szőrtüszők végleg eltávolíthatók.

Tényleg havonta kell járnom kezelésre?

Az, hogy milyen időközökkel kell kezelésre járni, attól függ, hogy pontosan milyen területet kezelünk.

A kezelés szempontjából a legideálisabb a szőrnövekedési ciklus anagén fázisa.

Ilyenkor a szőrszál és a szőrtüsző közötti kapcsolat segítségével tudjuk a megfelelő hőenergiát (70 C) a szőrtüszőbe juttatni, melynek köszönhetően ott a további szőrtermelés megszűnik.

Ez a fázisa a szőrtüszőknek területenként eltér.

Míg az arcon átlagosan 4-6 hét között mozog, addig az intim területeken 6-8 hét, karokon, lábakon, és háton pedig 8-12 hét is lehet.

Miért nem elég 1 alkalom?

Mert egy időben sosincs minden tüsző anagén fázisban. Mindig vannak nyugvó szőrtüszők, amiket az adott alkalommal nem tudunk rögtön eltávolítani, emiatt is van szükség legalább 6-8-10 kezelésre.

Ez az alkalomszám persze a szőr és bőrtípustól, illetve a szőrnövekedés helyétől is függ.

Ezentúl csak borotválnom szabad a területet?

Igen a kezelés megkezdése előtt 4-5 héttel, illetve a kezelés alatt kizárólag borotválni szabad csak a területet.

Hogy miért?

Mert, amennyiben valamilyen tépéssel járó technikát alkalmaz a vendég (csipesz, gyanta, epilátor) úgy a kezelés hatástalan, hiszen nem lesz szőrszál, ami vezetőként eljutassa az energiát a szőrtüszőhöz, illetve a szőrnövekedési ciklust is befolyásolhatja.

Félek, hogy így megerősödnek a szőrszálaim…

Ettől nem kell félni, hiszen a kezelés célja, hogy a szőrnövekedést leállítsuk, illetve a kezelés hatására egyébként is gyengül a szőrszálak szerkezete.

Minden bőrtípus kezelhető?

Az általunk használt dióda-lézer szőrtelenítési technológiával a fitzpatrick skála szerinti összes bőrtípus kezelhető, legyen az hófehér vagy csokoládé barna.

Valóban lehet szőke vagy vörös szőrt is kezelni?

Csak részben! A Primlase készülék alkalmas a világosabb szőrszálak kezelésére is, kivéve, ha a bőr színe sötétebb a szőr színénél, hiszen ebben az esetben az elnyelődése az energiának első sorban a bőrben lévő festékanyagban történik, nem pedig a szőrben lévő melaninban. Fontos mivel a teljesen szőke és vörös szőrszálak nem, vagy csak részben tartalmaznak barna szín pigmentet így a várható eredmény csak egy konzultáción, illetve egyes esetekben próbakezelés után határozható meg.

Ősz és fehér szőrszál is kezelhető?

Erre az egyértelmű válasz az, hogy nem. Ezek a szőrszálak, már nem tartalmaznak festékanyagot, így jelenleg ezzel a problémával egy piacon lévő készülék se tud mit kezdeni.

Ahol azt mondják, hogy igen, ott sajnos valótlant állítanak. Mivel az összes készülék elnyelődési tartománya a kromofórokban (melanin) történik, így olyan szőrszálat nem fognak tudni kezelni, amiben ez már nincs jelen.

Csak az a kezelés hatásos, amelyik fáj…

Való igaz, hogy az eddigi piacon lévő készülékek többségével a kezelés fájdalmas tud lenni, de ebben az esetben ez nem igaz.

A primelase készülék nagy teljesítményével (4800 watt), és Crystal freeze hűtési technológiájával maximálisan komfortossá teszi a kezelést, a kezelés hatékonyságának csökkentése nélkül.

Természetesen az, hogy kinek milyen a fájdalom küszöbe az egyénenként változhat, de saját tapasztalataink alapján fájdalmat nem, maximum kellemetlenséget érezhetnek a kezelésen résztvevő vendégek.

Mikor nem jöhetek kezelésre?

Alapvetően kevés olyan tényező van, ami kizárja a kezelést, de az alábbi állapotok esetén a kezelés nem végezhető el:

  • aktív bőrfertőzés a kezelt területen
  • rosszindulatú bőrelváltozások (5 éven belül)
  • közvetlenül a kezlés előtti napfény expozíció, égés
  • fényérzékenyítő gyógyszerek alkalmazása
  • terhesség
  • szoptatás – amennyiben a menstruációs ciklus még nem állt be
  • kezeletlen belgyógyászati (pl.: hormonális) probléma

Ez tényleg végleges kezelés?

Mi azt szoktuk mondani, hogy végleges és tartós is. Végleges mert azok a szőrszálak amiket megkezeltünk már soha nem nőnek vissza. Viszont mivel a szervezet képes új szőrszálak termelésére a kezelés “csak” tartós eredményt hoz hiszen idővel új szőröcskék jelenhetnek meg.

A kezelés sorozat végeztével, mely állhat 6 vagy akár 10 alkalomból is, ideális esetben 80-90%-os eredményt érhetünk el. Ezt követően fél-egy év elteltével szükség szokott lenni fenntartó kezelésre, melynek köszönhetően a területen még megmaradt szőrtüszőket is eltávolítjuk.

A sejtmegújulási folyamat miatt érdemes lehet évente fenntartó kezelésre járni, így hosszú éveken keresztül fenntartható a szőrmentes állapot.

Amennyiben nem jártok évente fenntartó kezelésekre akkor általában 7-8 év elteltével tapasztalható újra szőrnövekedés a területen, hiszen a sejtmegújulási folyamatoknak köszönhetően megjelenhetnek új szőrtüszők. Azonban azt tudni kell, hogy amennyiben ez meg is történik, ezek a szőrszálak már teljesen más minőségűek lesznek, mint amilyenek korábban voltak. Általában ezek puhábbak és világosabbak korábbi társaiknál, és nem biztos, hogy a teljes területet lefedik.