Barion Pixel Skip to main content
keresés
0
Testkezelés

Szétnyílt hasizom: torna, műtét vagy gépi kezelés?

By 2023.04.18.szeptember 6th, 2023No Comments

A szétnyílt hasizom kezelésének rendelkezésére álló módszerek: szétnyílt hasizomzatot helyreállító torna, plasztikai műtét vagy gépi kezelések.

Mi az a szétnyílt hasizom?

A szétnyílt hasizom (rectus diastasis) általában a terhesség és a szülés egyik leggyakoribb következménye lehet, és az egyenes hasizom rostjainak hosszanti irányú szétválását jelenti. A hasizmok megnyúlnak, és ezáltal az izomzat nem tudja fenntartani a hasfal stabilitását. Ekkor a két izomszövet közti “hártya” (linea alba) megnyúlik és nem tartja össze a két eltávolodott részt.

Ez az állapot sajnos a szülés után is fennmaradhat. Becslések szerint a nők kétharmadának szétnyílik a hasizomzata a terhesség harmadik trimesztere során és a vizsgálatok azt mutatják, hogy a nők 40%-a a szülést követő 6 hónapon túl is küzd ezzel a problémával.
A szétnyílt hasizom számos kellemetlen tünetet okozhat, mint például hátfájást, instabil testtartást, fáradtságot vagy rossz testképet a hasi kiemelkedés miatt, mely nem csak a testi, hanem a lelki egészségre is negatív hatással lehet. A szétnyílt hasizomzat másik negatív hozadéka a számos egészségügyi panasz, amit okozhat, ezek közé tartozhat a hátfájás vagy akár az inkontinencia is.
A megfelelő diagnózis és a szakorvosi tanácsadás elengedhetetlen az okok feltárásához és a megfelelő kezelési terv kidolgozásához.

Hogyan előzhető meg a hasizom szétnyílása?

A várandósság előtt érdemes célzottan készülni a szülésre, hogy megelőzhető legyen a hasizom szétnyílása, valamint minél kisebb mértékben érintse a szülés az adott területet. Kiemelten fontos a terhesség előtti fizikai aktivitás, valamint a terhesség alatti és utáni rendszeres testmozgás. Speciális tornagyakorlatok segíthetnek a hasizomzat megerősítésében, kifejezetten azon izomcsoportra fókuszálva, amely igénybevétele jelentős a szülés alatt. A megfelelő felkészülés magában foglalja a helyes táplálkozást, hidratációt, a helyes testtartást és a légzést is.

Hogyan állapítható meg, hogy szétnyílt a hasizom?

A hasizomzat vizsgálata történhet orvosi keretek közt vagy otthon önvizsgálat keretében tapintásos módszerrel is.

Fizikális vizsgálat: Az önmagunk/ szakember által végzett fizikális vizsgálat során a hasizmok állapotát, erejét és a hasfal stabilitását vizsgálják. Fekvő állapotban vizsgálható/ mérhető fel a hasizmok közti rés léte, esetleges terjedelme.Ultrahang vizsgálat: Ultrahang vizsgálat segítségével az orvos pontosan meghatározza a hasizom szétnyílásának mértékét és súlyosságát.CT-vizsgálat: CT-vizsgálat során feltérképezik a hasizomzat és a hasfal állapotot, hogy az orvos meghatározza a hasizom szétnyílásának pontos mértékét és súlyosságát.

Az hasizom szétnyílás súlyossági fokai a következő módon osztályozhatók:

Enyhe: A hasizom szétnyílása kisebb, mint 2 cm, és az izomzat állapota viszonylag erős.Közepes: A hasizom szétnyílása 2-4 cm között van, és az izomzat állapota kicsit gyengébb.Súlyos: A hasizom szétnyílása 4 cm-nél nagyobb, és az izomzat jelentősen gyengült, ami az hasfal instabilitását eredményezi.

A pontos súlyosság meghatározása az orvos feladata, mert rendkívül fontos szerepet tölthet be a megfelelő kezelési terv meghatározásában.

Szétnyílt hasizom megállapítása otthon tapintásos módszerrel

 

Érdemes tisztában lenni testünk állapotával, hogy a szülés utáni időszakban – miközben feltérképezzük testünket változások után kutatva – könnyedén észrevegyük, hogy milyen változáson ment keresztül testünk. A szétnyílt hasizom otthoni körülmények között is kitapintható, azonban ha túl nagy az eltávolodás, esetleg túl vastag a hasi zsírszövet vagy éppen túl vékony az izomszövet akkor nehezen vagy egyáltalán nem tapintható ki, akár szakember általi tapintásos vizsgáltattal sem. Amennyiben fennáll a szétnyílt hasizom gyanúja, de kitapintani nem sikerült, akkor abban az esetben érdemes orvoshoz fordulni ultrahang vagy CT vizsgálatra.

Az otthoni vizsgálat menete:

 1. Feküdj hanyatt és húzd fel a lábaidat úgy, hogy a talpaid a talajon legyenek!
 2. Szorítsd le a derekad, majd ezzel egy időben húzd be a köldököd a gerincoszlopod irányába!
 3. Azt a kezedet, amellyel vizsgálni fogsz, helyezd a köldököd fölé úgy, hogy az ujjaid a hasfalra merőlegesek legyenek!
 4. A másik kezedet helyezd a tarkódra!
 5. Belégzéssel juttasd a levegőt a tüdődbe, kilégzésre pedig emeld meg a törzsed és csinálj egy hasprést!
 6. Ekkor a hasfal aktív lesz és az egyenes hasizmok tapinthatóvá vállnak. Ha érezni közöttük rést, akkor határold be annak szélességét és tapintsd ki annak hosszát is a köldök alatti, illetve feletti területen!

Hogyan kezelhető a szétnyílt hasizom?

Amennyiben a hasizom már szétnyílt és zavaró tényezőnek tartjuk vagy akár negatív hatást gyakorol életminőségünkre akkor fontos tisztában lenni azzal, hogy számos hatékony kezelési lehetőség áll rendelkezésünkre a szétnyílt hasizomzat állapotának javítására.
A megfelelő életmódváltás, az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás, valamint a szakember által javasolt megfelelő gyakorlatok elvégzése azonban sokat segíthet a probléma kezelésében is, nem csak a megelőzésben.

Fontos, hogy amennyiben szétnyílt hasizomtól szenvedünk vagy fennállásától félünk, akkor érdemes orvossal, gyógytornásszal vagy szakemberrel konzultálni a helyes kezelés érdekében. Az időben történő diagnózis és kezelés lehetővé teszi a probléma hatékony kezelését, valamint a szövődmények kialakulása is elkerülhető.
A szétnyílt hasizom kezelésének rendelkezésére álló módszerek: szétnyílt hasizomzatot helyreállító torna, plasztikai műtét vagy gépi kezelések.

A gyógyulási folyamat ideje, függ az állapot súlyosságától, valamint attól, hogy mekkora károsodást szenvedett a megnyúlt kötőszövet.

Szétnyílt hasizom kezelésének lehetőségei

Szétnyílt hasizom tornaPlasztikai műtétGép megoldás – Emsculpt Neo
Kezelés időtartama: nagyon időigényes időigényes gyors
Hatékonyság: kevésbé hatékony teljes gyógyulás jelentős javulás
Fájdalom: fájdalommentes fájdalmas gyakorlatilag fájdalommentes
Visszatérő probléma: valószínű ritka előfordulhat
Ár: ingyenes költséges kevésbé költséges
Műtét nélküli alternatíva: igen nem igen

Összességében, az otthoni torna, a gépi hasizomerősítés és a műtét mindegyike hatékony lehet a szétnyílt hasizom kezelésében. Mindhárom lehetőség működhet, és a legjobb eredményt hozhatja, attól függően, hogy az adott beteg számára mi a legmegfelelőbb megoldás.

Szétnyílt hasizom helyreállítása tornával

A szülés utáni rehabilitáció és gyógytorna szintén nagyon fontos a hasizom helyreállítása érdekében, és segít megelőzni a szétnyílt hasizom kialakulását vagy a meglévő rectus diastasis súlyosbodását.
Tornagyakorlatokkal jelentős javulás érhető el a már kialakult szétnyílt hasizomzat állapotában, megfelelő, személyre szabott regenerációs gyakorlatokkal. A megfelelő tornagyakorlatokat egy szakemberrel konzultálva érdemes megkezdeni, hiszen azoknak a célja a hasizmok megfelelő működésének visszaállítása és a sérült izomzat megerősítése. A gyakorlatok során fontos figyelmet fordítani a megfelelő légzésre, a helyes testtartásra és az egyenletes hasizom-összehúzódásokra.

A következő tornagyakorlatok segíthetnek a szétnyílt hasizom állapotának javításában:

 1. Lábemelés: feküdjünk hanyatt, emeljük a lábakat függőleges pozícióba, majd engedjük vissza őket a talajra.
 2. Plank: feküdjünk hasra, támaszkodjunk a lábujjainkra és a könyökökön, majd tartsuk feszesen a testünket.
 3. Szitakötőzés: üljünk le, hajlítsuk be a térdünket, tegyük össze a lábfejeket, majd engedjük lassan a térdünket oldalra.
 4. Súlyzózás: feküdjünk hanyatt, emeljünk súlyzókat a kezünkbe, majd engedjük vissza őket a mellkasunkhoz.
 5. Hasizom összehúzása: feküdjünk háton, hajlítsuk be a térdet, és helyezzük a talpat a talajra. Húzzuk be az hasizmainkat, és tartsuk ezt a pozíciót 5 másodpercig, majd lazuljunk el. Ismételjük ezt a gyakorlatot legalább tízszer!
 6. Féloldalas plank: kezdő pozícióban feküdjünk oldalra, a lábak egyenesek legyenek, az egyik kéz a padlón pihenjen, a másikat pedig a fejünk mögé tegyük. Emeljük fel a testünket addig, amíg a test egyenes vonalban van, majd tartsuk ezt a pozíciót legalább 10 másodpercig, majd térjünk vissza a kiindulási pozícióba. Ismételjük ezt a gyakorlatot a másik oldalon is!
 7. Glute bridge: feküdjünk hanyatt, hajlítsuk be a térdünket, és helyezzük a talpunkat a talajra. Emeljük fel a medencénket addig, amíg a testünk egyenes vonalban van a vállainktól a térdünkig. Tartsuk ezt a pozíciót 5 másodpercig, majd lassan engedjük le a medencénket a talajra. Ismételjük ezt a gyakorlatot legalább tízszer!
 8. Felülés: üljünk fel egyenes háttal, hajlítsuk be a térdünket, és helyezzük a talpunkat a talajra. Tartsuk a kezeinket a fejünk mögött, majd emeljük fel a felső testünket, amíg a lapockáink el nem válnak a talajtól. Tartsuk ezt a pozíciót 5 másodpercig, majd lassan engedjük vissza a testünket a talajra. Ismételjük ezt a gyakorlatot legalább tízszer!

További szétnyílt hasizomra való tornagyakorlatok többek között az alábbi oldalon érhetők el:

 

LoveYourBelly

SHEFITNESS

Gyerünk Anyukám

Ezek az egyszerű, otthon is könnyen elvégezhető gyakorlatok rendszeresen végezve sokat segíthetnek az izmok erősítésében, ami javítja a hasfal tónusát, és csökkentheti a rectus diastasis mértékét is.
Fontos azonban, hogy a tornagyakorlatok megválasztása szakemberrel történő konzultáció során történjen és fokozatosan kezdjük el az edzést, normál mértékben végezve, hiszen az erősítő gyakorlatok túlzásba vitele és/ vagy helytelen végzése akár a probléma súlyosbodásához is vezethet.

A gyakorlatokat fokozatosan és óvatosan végezzük, és mindig figyeljünk a testünk jelzéseire. Ha fájdalmat vagy kellemetlenséget tapasztalunk, azonnal álljunk le a gyakorlattal, és kérjük ki orvosunk vagy gyógytornászunk tanácsát.

Szétnyílt hasizom helyreállítása plasztikai műtéttel

A szétnyílt hasizom kezelésének egyik módja a műtéti korrekció, melyet általában plasztikai sebész végez. Nincs konkrét határ, hogy mikor mondjuk azt, hogy már plasztikai műtétre van szükség a szétnyílt hasizom korrigálására, azonban amikor már esztétikai problémán túlmutat és a torna nem javít a szétnyílt hasizom állapotán, mert a szétválás nagyon nagy méretű akkor lehet szükség CT vizsgálat vagy ultrahang után műtéti beavatkozásra.
A szétnyílt hasizom műtét során a plasztikai sebész összevarrja a szétnyílt izomrostokat, és ezzel helyreállítja a hasfal stabilitását és erősségét, tehát az eredeti állapotot. A műtétet általában altatásban végzik, és 1-2 órát vesz igénybe. A felépülés általában 2-3 hétig tart, amikor a betegnek kerülnie kell az intenzív testmozgást és a nehezékek emelését. Az eredmény pedig közel 100%-os lesz a műtét után.

Szétnyílt hasizom helyreállítása gépi megoldással

A BTL Emsculpt NEO egy innovatív technológia, mellyel alakformálási célok valósíthatók meg: az izomtömeg növelhető általa, míg a zsírtömeg pedig csökkenthető. A kezelés során használt rádiófrekvenciás hő hatására a mélyizmok felmelegednek, 4 perc alatt zsírbontó hőmérsékletet érnek el, miközben elképesztően erős, szupramaximális összehúzódások stimulálják az izomzatot.
Az alakformálási célokon túl az Emsculpt NEO gép használata hatékony és ráadásul non-invazív megoldást nyújt azok számára akik a rectus diastasis enyhe és közepesen súlyos esetével küzdenek, valamint tökéletes megoldást jelent azon páciensek számára is akik nem szeretnének sebészeti beavatkozáson átesni.
Az Emsculpt Neo gép HIFEM energiával, izomstimulációval erősíti az hasizmokat, célzott kezelésként erősíthető a hasizom általa. Az egyenes hasizmot (rectus abdominis) érintő energia hatására a szervezet több izomrostot termel, ami erősebbé és feszesebbé teszi a fejlesztendő területet.
A Lasers in Surgery and Medicine folyóiratban megjelent egyik tanulmány szerint a kezelés során 18,6%-kal csökkent a zsírszövet vastagsága, míg 15,4%-kal nőtt az egyenes hasizom (rectus abdominis) vastagsága és 10,4%-kal csökkent a szétnyílt hasizomzat közti rés nagysága.
A protokoll szerint a szétnyílt hasizom kezelésére 6 alkalmas kezeléssorozat ajánlott.

A várandósság, a szülés és a szoptatás után megváltozott test regenerálása érdekében számos egyéb non-invazív kezeléskombináció érhető el a Mommy Makeover programon belül.

Mommy Makeover

Valós visszajelzés:

 

„A várandósság és a szülés ugyan nem volt nagy ár két csodálatos és egészséges gyermekért, de utána hosszú utat jártam végig, hogy újra olyan legyen a hasam állapota, aminek hála magabiztos lehetek! A hasizmomra mindig nagyon büszke voltam, de a harmincas éveim végén végzett két császármetszés után megváltozott a hasam állapota. Az első lányom után minden rendben volt, de a második után közepesen súlyos állapotú szétnyílt hasizomztattal kellett megküzdenem (kicsit több mint két ujjnyira), valamint köldöksérv alakult ki. Úgy gondoltam, hogy diétával, testmozgással és célzott gyakorlatokkal a dolgok visszatérnek a normális kerékvágásba. Szorgalmasan edzettem, és leadtam a zsír nagy részét a hasamról, de a szétnyílt hasizom miatt a “pocak” sajnos megmaradt. A babáim születése előtt esztétikai területen dolgoztam, így tisztában voltam a különböző lehetőségekkel és némelyik segített a bőr textúrájának javításában és a feszesítésben, de a hasam és derékbőségem mérete nemigen változott érdemben. 10 héten keresztül fizikoterápiára jártam, majd két plasztikai sebésszel is konzultáltam hasplasztika miatt, valamint egy általános sebésszel is, aki jelezte, hogy a köldöksérv helyrehozatalán kívül nem tud mást tenni, ezért fogadjam el az új külsőmet. Végül lemondtam a műtétről, de továbbra sem voltam boldog. Mindig szerettem edzeni és súlyt emelni, de a két császármetszés után nem volt olyan, mint régen. A két császár során a hasizmom tulajdonképpen ketté lett vágva és az alsó részt nem is éreztem, nem működött. Emiatt a súlyzózás közben a testem kompenzálni akarta a kimaradó izmokat, ami extra fáradtságot és sérülést eredményezett, külön terápiára is kellett járnom.
Ugyan már hallottam évekkel ezelőtt az Emsculptról, de 2021 augusztusában hallottam egy barátomtól, hogy ő neki valóban segített. A Dermatology Center of The Rockies-ban elkezdtem egy Emsculpt Neo kezeléssorozatot heti egy alkalommal. Óriási változást hozott. Nagyon alacsony szinten kezdtem az első kezelésemet – a metszés közelében lévő hasizmok még inaktívak voltak, de az alsó izmok körül furcsa érzésem volt. Már az első kezelés végére elkezdtek aktivizálódni az izmok! A második kezelésen már feljebb tudtuk tekereni a gép erejéjt és éreztem az izmaimat. A harmadik kezelésnél már sokkal erősebbnek éreztem magam, a negyedik után pedig mind esztétikailag és mind az izmaim erejében is éreztem a hihetetlen különbséget.”

forrás: realself

Close Menu