Barion Pixel Skip to main content
keresés
0
Dér Heni szépségnapló

Dér Heni Blog: Bőrápolás anyaként- hogyan tudjunk a káoszban szépnek maradni?

By 2023.08.11.No Comments

Bőrápolás anyaként- hogyan tudjunk a káoszban szépnek maradni?

Az anyaság valóban a női lét “nirvánája”, lehet akárhány diplomád, sikeres karriered, amikor beköszönt a gyerekvállalás gondolata és megszületnek a csemeték, az minden addigi korszakot, sikert, elismerést felülír és valóban egy leírhatatlan időszak kezdődik és örökre megváltoztat minket alapvető gondolkodásunkban. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy minden eddigi küzdésem mindhiába volt, csak teljesen átalakulnak a ranglisták az életünkben. 

Az elsődleges cél a tökéletes egyensúly a gyermeki teendők és a saját életünk között. Az első 6 hét gyermekágyas időszaka pompás időszak arra, hogy összeszokjunk a pici jövevénnyel, kialakítsuk a közös rendszerünket, megtervezzük nagyjából a következő hetek, napok ritmusát. Saját tapasztalatom szerint a rendszerben minden káosz átláthatóbbá válik és könnyebb felkészülni a következő órákra…napokra…Természetesen így is rengeteg átvirrasztott éjszaka vár ránk, és ugyanúgy lesznek gyűrött napjaink, amikor a “hűtőbe beteszed a telefonod” :)), de mégis sokkal elviselhetőbb, ha úgy érezzük, “látni az alagút végét.”

A legnehezebb talán az első 6 hétben a végkimerültségen túl a türelem saját magunkkal szemben. Türelmesen végig várni a 6 hét regenerálódást a saját testünkkel kapcsolatban. Lehet, hogy kezdetben inkább “leépülőben” látjuk magunkat, főleg, mikor altatás közben napjában többször is elsétálunk a tükör előtt…

Türelmesen ki kell várnunk, amíg a nagy terhes pocak lassan visszahúzódik majdnem eredeti állapotába. A kockás tónus helyett a kevésbé feszes, megnyúlt bőrünket illegetjük a tükör előtt.. Türelmesen meg kell várnunk, amíg a csípő- és medence csontozat visszaáll az eredeti állapotába, és újra ránk jön a kedvenc kis farmerünk…

Sokszor érzem, hogy belül már sürgetném az időt, hogy el tudjak kezdeni újra edzeni… Ilyenkor mindig eszembe jut, hogy türelmesebbnek kell lennem… Nem maradunk le semmiről… Hagynunk kell mindenre időt, hadd dolgozzon kicsit a természet is. A 9 hónap alatt felhalmozódott víz a testünkből nem fog egyik napról a másikra távozni és nem is szabad sürgetni… Ha nagyon zavar a víz a combomon, hosszabb nadrágot veszek fel erre a pár hétre… Minél több negatív dologra hagyod, hogy a figyelmed koncentráljon, annál több pozitív dolgot kell mellé állítani, hogy lelkileg is segítsd megtartani a motiváltságod és az önbizalmad.

Nálam a lelki egyensúly a következő séma alapján zajlik ebben a pár hétben:

  1. Ha tükörbe nézel, amorfnak látod a néhai párduc tested formáját – ne ess kétségbe, amit ebben az időszakban megtehetsz, hogy naponta 10 percet (akár szoptatás közben) is intim tornázol… Vedd úgy, hogy ez az első “legális” edzés, amit megtehetsz magadért, hogy gyorsabban visszanyerd a gátizomzat rugalmasságát, felkészíted a váztartó izomzatodat, az alsó hasizmot a későbbi edzésekre, s lassan bevezeted a tested a fokozatosság elve alapján a régi hétköznapokba.
  2. Ha leülsz, még mindig zavar a vastagodó boka, vizes kar, comb látványa – Akárhányszor megpillantod a nem kívánt testrészek látványát, vezesd be egyre tudatosabban az egyre hosszabb napi sétákat a picivel. Neki is fontos, hogy jó levegőn tartózkodjon napi szinten, neked pedig segít visszaépíteni az életedbe a mozgást. Ha bírja a terepet az “arany babakocsi”, akár “intervall” sétát is végezhetsz: sík terepen tempós gyaloglással, dombosabb részeken pedig lassabb, de nagyobb erőkifejtéssel toljuk a babát, felváltva.
  3. Karikás, sötét a szemkörnyék a fáradtságtól – mivel ez az időszak nem arról szól, hogy hetente kozmetikába járj, vagy otthon órákat tölts a fürdőben, inkább nézd az egyszerűbb oldalát: ha már nagyon kivagy és több gyerek is egész napos ellátást igényel, várd ki a déli alvásidőt, s amíg másfél-két órát alszanak, te is pihenj le. Ne érdekeljen, ha “fut a lakás” a rendetlenségben, meg fog várni a pakolás alvás után is… Hidd el, az az óra csodát fog művelni a szervezeteddel és a fáradt idegrendszereddel…:)
  4. Feszes, fájó, tejtől duzzadó mellek – Örülj neki, hogy tudod táplálni gyermeked és egy csinos ruhában felettébb esztétikus látvány, de persze ha épp nincs etetés idő, ajánlatos kíméletesen lefejni, nehogy begyulladjon. Illetve összekötheted a kellemest a hasznossal: egy gyors zuhany mindig felfrissít, s ha picit melegebb vízzel zuhanyzol, a tejcsatornák is beindulnak, lágyan megnyugtató érzés a mellnek a meleg víz. Ne feledd mindig bekenni testápolóval (pocakkrémmel) a tested, még ilyenkor is segítenek halványítani a nem kívánt striákat, illetve segítenek feszesebbé és hidratáltabbá varázsolni a regenerálódó bőröd. Attól, hogy nem látod most feszesnek, még a krémre szüksége van és színezett hidratálóval, színezett fényvédővel javíthatsz az arcbőröd látványán, ha pl. sétálni mentek ebben a kezdeti időszakban. 
  5. Fáradtnak, levertnek érzed magad – Fontos, hogy a káoszban se feledkezz meg magadról, az alapvető szükségleteidet igyekezz megtartani: pl.lLehetőleg minimum 4x próbálj meg egy nap étkezni. A napi vitamin mennyiséget is pótold! Ha változatos étrend mellett még szoptatós vitamint is szedsz, segíthetsz a szervezetednek visszapótolni a tejjel együtt távozott mennyiséget. Fogyassz most is 3-4 liter vizet naponta! A víz a szépség egyik legfontosabb elixírje! 
  6.  Sokszor érzed kedvetlennek magad – Gondolj arra, amit ilyenkor mindenki mond: használd ki ezt a kezdeti időt, gyönyörködj minél többet gyermekeidben, hisz nagyon gyorsan el fog repülni ez az első pár év és nem fogjuk tudni visszafordítani. Öleld, babusgasd a babádat, nem fogod tudni ilyen pici korban “elrontani”.:) Rengeteg endorfin és oxitocin szabadul fel benned és máris vidámabbá, boldogabbá válsz.

Ha az első 6 hetet túlélted, akkor már sokkal könnyebben veszed a későbbi akadályokat és tudni fogod a módszerét, miként “lendülj túl” egy-egy nehezebb időszakon. Amennyiben ezeket az alapvető szépségpraktikákat sikerül betartanod, egy tuti jó alapot adhatsz magadnak a későbbi regenerálódásra! Nyugi, mindenki túlélte és aki becsmérelni próbál, annak vagy nincs még gyereke, vagy nem szokott tükörbe nézni… Most, hogy megírtam 2 ébredés közt ezt a blogbejegyzést, rájöttem, sokat segít az is, ha kiírod magadból a gondolataidat, vagy barátnőddel, anyukáddal beszélsz napi szinten.

Egy tuti biztos: az első előre egyeztetett Everderm Laser időpontra kisestélyiben fogok menni… :DDDD Hisz az alkalmak az életemben teljesen leredukálódtak… Valóban wellness érzés lesz..:)))

Close Menu