Barion Pixel Skip to main content
keresés
0
Lézeres szőrtelenítés

Hogyan működik a lézeres szőrtelenítés

By 2020.04.10.december 29th, 2022No Comments

Most megtudhatod hogyan működik a szőrnövekedés, és a lézeres kezelés. Ismerd meg, Te melyik fototípushoz tartozol a Fitzpatrick skála szerint.

Tudtad, hogy a szőrtüszők ismétlődő ciklusokban működnek?

A szőrnövekedésnek 3 ciklusát ismerjük, ez amiatt fontos, hogy megértsük egy adott időpontban sosincs minden szőrtüsző ugyan abban a ciklusban. Míg az egyik éppen az első fázisban van, addig a mellette lévő lehet az utolsóban ugyan azon a területen.
A 3 fázis:

  1. Anagén: aktív növekedési szakasz
  2. Katagén: átmeneti szakasz
  3. Telogén: nyugalmi szakasz

Anagén fázis

A szőrtüsző és a szőrszál kapcsolata ebben a fázisban folyamatos. A pigmentsejtek ekkor termelik a szőrszál festékanyagát, a melanint. Különböző melaninok (eumelanin: barna és fekete, feomelanain: vörös) vannak, ennek megfelelően változik a szőrszál színe. Örökletesen szabályozott és testtájtól függő, hogy egy szőrszál meddig marad ebben a stádiumban.

Lézeres kezelés szempontjából ez a legideálisabb fázisa a szőrnövekedésnek!

Katagén vagy átmeneti fázis

A sejtosztódás és ezáltal a szőrnövekedés lelassul, majd megáll. A szőrtüsző fokozatosan összezsugorodik, ezáltal gyengül a kapcsolata a szőrszállal, elválik a vérellátást nyújtó papillától.

Telogén vagy nyugalmi fázis

A szőrtüsző nyugvó állapotban marad, a szőrtüsző elszarusodik, majd eléri a bőrfelszínt, a szőrtüsző alsó része hiányzik. Ha a nyugalmi fázis végén az előző, csak kutikulája révén rögzített szőrszálat az újonnan növekvő szőrszál kilöki, és újra indulnak a szőrnövekedés fázisai. A nyugalmi fázis 2-4 hónapig tart.

Hogyan távolítja el a lézer a szőrtüszőket?

Tudtad? A lézeres szőreltávolítás során intenzív fénysugarat juttatunk a szőrszálba, melyet a benne lévő melanin (pigment) vonz, ennek köszönhetően a szőrszál felmelegszik, és a tüsző megsemmisül.

Megfigyelted már hogyan szívják magukba a sötét ruhadarabok a napfényt, és milyen melegünk van ilyenkor?

Ezzel a példával jobban érthető, hogy a szőrtüszőben lévő melanin (festékanyag), hogyan „szívja” magába a lézer által leadott energiát/hőt.

A lézeres szőrtelenítés a szelektív fototermolízis elvén alapul, ami azt jelenti, hogy a szőrtüszőt közel 70 Celsius fokra hevítjük, miközben annak környezete nem károsodik. Ezt különböző hullámhosszú fény használatával érhetjük el, mely szelektíven nyelődik el a kromofórokban (melanin).

A lézer által leadott energia hőenergiává alakul, mely áthalad a szőrszálon le egészen a szőrtüszőig. Itt a hő elpusztítja a dermális papillát, melynek feladata a szőrtüsző táplálása és a szőrszál regenerálása.

A szőrnövekedés már akár az első kezelést követően lassul, a szőrszálak szerkezete pedig gyengül.

Tudd meg Te melyik foto-típushoz tartozol?

A Fitzpatrick-skála az emberi bőr színének numerikus osztályozása, a bőr ultraibolya (UV) fényre adott reakciója alapján.

Ennek alapján az alábbi hat kategóriát tudjuk megkülönböztetni:

BőrtípusReakció
I.Mindig leég, sosem barnul
II.Általában leég, nehezen barnul
III.Néha leég, fokozatosan barnul
IV.Ritkán ég le, könnyen lebarnul, közepes árnyalatra
V.Nagyon ritkán ég le, nagyon könnyen lebarnul
VI.Sosem ég le, nagyon könnyen lebarnul

Fitzpatrick

bőrtípus meghatározás

Fontos: Az eredményt 15 percen belül elküldjük neked, az info@everdermlaser.hu címről, ha nem érkezett meg, kérlek nézd meg a SPAM és a Promociók mappában is!

Kérdőív itt
Close Menu