Barion Pixel Skip to main content
keresés
0
Lézeres szőrtelenítés

Elysion Pro – a hazai piac legnépszerűbb lézeres szőrtelenítő gépe

By 2024.04.22.április 29th, 2024No Comments

Tudj meg többet az Elysion Pro készülékről!

Hogyan működik a lézeres szőrtelenítés?

A lézeres szőrtelenítés mára már az egyik, ha nem a legnépszerűbb szőrtelenítési módszerek egyike. Sikerének titka pedig abban rejlik, hogy ez az egyetlen olyan eljárás, mellyel hosszútávra szabadulhatunk meg nem kívánt szőrszálainktól.

A lézeres szőrtelenítés a szelektív fototermolízis elve alapján működik. Ennek a folyamatnak a során a különböző hullámhosszúságú lézerfény a szőrszálak színét adó melaninban elnyelődik, majd a szőrtüszőhöz érve hővenergiává alakul. A tüsző ilyenkor közel 70 Celsius fokra hevül fel, melynek következtében a kötőszöveti (dermális) papilla – melynek feladata a szőrtüsző táplálása és a szőrszál regenerálása – károsodik, majd teljesen elpusztul. Mivel a lézer magát a szőrszálat termelő sejteket pusztítja el, így a kezelt szőrtüszőből már nem képes új szőrszál nőni. Az eredmények pedig magukért beszélnek: megszűnnek a szőrtüsző-gyulladások, a páciensek életminősége pedig jelentősen javul a kellemetlen szőrzet nélkül.

Azt azonban fontos kiemelni, hogy az eljárást nem lehet véglegesnek nevezni! Ennek az oka nagyon egyszerű. Bár a megkezelt szőrtüszőkből valóban nem tud újra szőrszál nőni a kezeléssorozat végeztével, ennek ellenére – a természetes biológiai folyamatok hatására – új szőrtüszők, ezáltal új szőrszálak is képesek kialakulni. Ezek azonban láthatóan gyengébbek, pihés szerkezetűek lesznek, tehát nem kell attól félni, hogy a páciens újra ugyanolyan szőrös lehet mint a kezeléssorozat megkezdése előtt.

Szeretnél többet megtudni a lézeres szőrtelenítésről? Töltsd le az EverDerm specialistái által összeállított kisokost, amiből minden hasznos információt megtudhatsz!

Alkalmas vagyok lézeres szőrtelenítésre?

A különböző lézertechnológiák – alexandrit, dióda és Nd:YAG lézerek – közül nehéz kiválasztani, hogy melyik a legmegfelelőbb adott bőr- és szőrtípusra.

A legmodernebb orvosi vizsgálatok szerint az európai bőrtípusra igazoltan a diódalézer a leghatékonyabb lézertechnológia a szőrtelenítésben. Maga a diódalézer egy 810 nanométeres infravörös lézerfény, amely az emberi szem számára nem látható. A diódalézer a bőrbe hatolva anélkül roncsolja a szőrtüsző szerkezetét, hogy a környező szövetek és a bőr károsodnának. Mivel azonban a lézerfény a szőrszálak melaninjában nyelődik el, ezért a diódalézer kevésbé vagy egyáltalán nem hatékony a szőke, vörös vagy ősz szőrszálak eltávolításában.

Olvasnál még a lézertípusokról? Másik blog cikkünkből még több információt tudhatsz meg a különböző lézerfajtákról.

Szakemberek gyakran használják a Fitzpatrick-skálát a bőrszín és bőrtípus meghatározására, leginkább lézeres kezelések előtt, hiszen ennek segítségével jól megbecsülhető az eljárások hatékonysága. Mindegyik fototípusnak megvannak az ismertető jegyei, amelyek alapján könnyen beazonosítható az adott bőrtípus.

Fototípus I.Fototípus II.Fototípus III.Fototípus IV.Fototípus V.Fototípus VI.
Típus megnevezése„Kelta” típus„Germán” típus„Közép-európai” típus„Dél-európai” típus„Indiai” típus„Afrikai” típus
Típus jellemzőiáltalában vörös hajúak vagy a platina szőkék, bőrük tejfehér; nem tudnak barnulni, viszont mindig leégnekleggyakrabban szőkék és kékszeműek, világos bőrűek, szeplősödésre hajlamosak; könnyen leégnek, de nehezen barnulnakáltalában barna- vagy fekete hajúak és barna szeműek, bőrszínük pedig halványbarna; bőrük ritkán ég le, könnyen barnulnakáltalában a népesség mediterrán, spanyol részén, illetve Indiában jellemző bőrtípus, az ilyen fototípusú személyek könnyen barnulnak, néha azonban le is tudnak égniIndiában, illetve Észak-Afrikában fordul elő leggyakrabban; sötétbarna bőrük nagyon ritkán, szinte soha nem ég leez az a bőrtípus, amely olyan sok melanint tartalmaz, hogy soha nem ég le. Bár a bőr könnyen barnul, de a alapárnyalata miatt alig észrevehető a változás

Magyarországon a II-es, III-as és a IV-es fototípus a leggyakoribb, így itthon a szőrtelenítés diódalézerrel végezhető a leghatékonyabban.

Gép és gép között is hatalmas különbségek vannak!

A kezelés eredményessége nagymértékben függ a gép tulajdonságaitól. Például míg a régebbi típusú gépek esetében a kezelőfej nem érintkezik közvetlenül a bőrfelülettel, az újgenerációs gépek hűtött kezelőfeje hozzáér a bőrhöz. Ilyenkor a kezelés megkezdése előtt a kezelők ultrahang zselével kenik be az adott területet, ami nemcsak konfortosabbá, de sokkal fájdalommentesebbé teszi a kezelést, és segít, hogy a lézer fénye mélyebben hatoljon a bőrbe, így hatékonyabban pusztítsa el a szőrtüszőket. Ezen túl a mai, modern gépek legtöbbje képes statikus és dinamikus kezelési mód végrehajtására is, amely megkönnyíti a különböző testterületek hatékony kezelését, valamint a kezelés után betartandó fényvédelmi szabályokat is jelentősen módosítja. (Dinamikus kezelés  esetén jellemzően maximum egy hét fényvédelem szükséges, míg a régi technológiák akár egy hónapos szigú fényvédelmi protokollt is igényelnek.)

A lézeres szőrtelenítő gépek egyik legfontosabb tulajdonsága – a kezelés hatékonysága szempontjából – az eszköz teljesítménye. A nagy teljesítmény lehetővé teszi, hogy a lézersugár nagyobb területet fedjen le adott idő alatt, ami különösen előnyös lehet nagyobb testrészek, például a lábak vagy a hát kezelése során. Továbbá a magas teljesítményű gépek nagyobb energiamennyiséget képesek leadni, lehetővé téve a lézersugár mélyebb behatolását a bőrbe, ami lehetővé teszi a gyorsabb és hatékonyabb kezelést vastagabb szőrszálak vagy mélyebben ülő szőrtüszők esetén is.

Elysion Pro – a legnépszerűbb lézeres szőrtelenítő gép 

Az Elysion Pro a Sinclair Global – korábban Cocoon Medical – orvosesztétikai eszközöket gyártó cég új generációs, diódalézeres szőrtelenítő berendezése. Ezzel a géppel elviekben minden fototípust biztonságosan lehet kezelni, akár még a nyári időszakban is, bár a gyakorlat azt mutatja, hogy az Elysion Pro-val is leginkább a kettes, a hármas és a négyes fototípust lehet a leghatékonyabban kezelni. (A magyarországi lakosság 95% II-es, III-as vagy IV-es fototípusba tartozik.) 

Az Elysion Pro nagy előnye – a piacon megtalálható gépek többségével szemben -, hogy URP – azaz Ultra Rövid Pulzus – technológiával működik, ami 3 miliszekundumos impulzusok továbbítását teszi lehetővé a szőrszálba. Az ultrarövid impulzus előnye, hogy nagyon gyorsan felmelegíti a szőrszálakat, biztosítva, hogy a szőrszál még azelőtt továbbítsa a hőt a tüszőbe, hogy az elveszne. Továbbá a rövid impulzus tovább csökkenti a fájdalomérzetet! A felmelegedés sebessége ugyanis rendkívül fontos a kezelés során – nem csak a fájdalomérzet, hanem a hatékonyság szempontjából is -, mivel a szőrszál – mint bármely más tárgy – egy bizonyos idő után elveszti a hőt, vagyis visszahűl/ kihűl. Mivel a szőrszál apró méretű, ez a lehűlés rendkívül rövid idő alatt történik meg. Tanulmányok azt mutatják, hogy a szőrszál 3 miliszekundom alatt minden energiát elnyel anélkül, hogy azt a bőrszövet irányába továbbítana. Ezzel ellentétben 20 miliszekundum idő alatt az elnyelt energia egy részét már elkezdi szétoszlatni a szomszédos szövetekbe, 50 miliszekundom után pedig már eljesen eloszlatják a hőt a szomszédos szövetekben. Ez utóbbi, hosszabb miliszekundummal működő gépek nemcsak jobban károsítják a szőr környezetét, de gyakrabban okoznak égési sérüléseket, a kezelés pedig jelentősen nagyobb fájdalomérzettel jár.

“Szolgáltatási palettám bővítése érdekében kezdtem gondolkodni egy tartós eredményt nyújtó szőrtelenítési módszer bevezetésén. Vendégeim, ismerőseim tapasztalata alapján az IPL és más villanófényes technológiákat kizárva, a diódalézerrel történő végleges szőrtelenítés meggyőzőnek tűnt. Több gyártó és forgalmazó cég oldalain tájékozódtam, olyan európai márkát kerestem, ami bizonyított eredményekkel, megfelelő tanúsítványokkal rendelkezik és neves klinikák biztosítanak számára referenciát. Az Elysion-pro teljesítménye, fejlett, innovatív technológiája keltette fel érdeklődésemet.”– mondta el egy interjúban Mihályi Kinga kozmetikus, aki már 23 éve dolgozik a szakmában.

Tudj meg többet az Elysion Pro diódalézeres eszközről a hivatalos hazai forgalmazó, a BeautyMed weboldaláról! 

Valóban az Elysion Pro a legjobb diódalézeres gép a piacon?

Az általánosságban elmondható, hogy a Sinclair Global gépei – így az Elysion Pro is – hatékony, könnyen karbantartható és megbízható eszközök. Ugyanakkor túlzás lenne azt állítani hogy az Elysion Pro a leghatékonyabb gép a piacon. Természetesen ezzel a géppel is hosszantartó és jó eredményeket lehet elérni, ugyanakkor mivel alacsonyabb a teljesítménye, a kombatibilis kezelőfejek mérete pedig kicsi, így a kezelés ideje hosszabb

Ezért az Elysion Pro-t a gyártó induló, a lézeres szőrtelenítés terén kezdő kozmetikák számára ajánlja – már csak azért is, mert az Elysion használatához a kozmetikának/ szépségszalonnak nincsen szüksége orvosi engedélyre.

Elysion Pro vs PrimeLase

A köztudatban sokkal kevésbé ismert az Elysion Pro “nagytestvére”, a PrimeLase HR Excellence, ami szintén a Sinclair Global gyártmánya. A PrimeLase az egyik legnagyobb, 4800W csúcsteljesítményű diódalézer technológia a piacon, ráadásul legalább kétszer olyan gyors, mint más gépek – köztük az Elysion Pro is. (A készülék maximális teljesítménye 63 J / cm² 400 milliszekundum alatt.)

Elysion ProPrimeLase
Maximális csúcsteljesítmény2000 - 2500 W4800 W
Impulzus időtartam3-400 мс3-400 мс
Statikus üzemmódakár 3 Hzakár 3 Hz
Dinamikus üzemmódakár 15 Hz5-10 Hz
Kezelőfej mérete10x10 mm20x9 - 30x9 - 30x17 mm
Beállítási lehetőségekkevésminden paraméter szabadon állítható
Kezelés sebessége (teljes test)2,5 - 3 óra1,5 óra

A készülék már az első alkalom után lényegesen szembetűnőbb hatékonyságot mutat a többi lézeres gépekhez képest, ráadásul több hullámhosszú lézerrel – alexandrit, dióda, Nd:YAG és kombinált lézerrel – is képes dolgozni a beállítástól és kezelőfejektől függően. A PrimeLase szintén URP technológiával működik, így extrém rövid impulzusok felhasználását teszi lehetővé magas, kontrollált energiával és gyorsasággal, a maximális eredmény elérése érdekében. Széles penetrációs tartományának köszönhetően pedig valóban a legjobb megoldást kínálja minden fototípusra.

A PrimeLase kezelőfeje nagy teljesítményű Crystal freeze® hűtőrendszerrel van ellátva, ami teljesen fájdalommentes kezelést biztosít. A kezelőfej felületének hűtőrendszere a fotoimpulzusok között lép működésbe, amikor nincs fénykibocsátás, illetve állandó 5 celsius fokos hőmérsékletet tart fenn a kezelőfej hegyén, a helyiség és a kezelés időtartamától függetlenül. Bár az Elysion Pro is rendelkezik Crystal freeze® hűtőrendszerrel, mivel a gép teljesítménye jelentősen alacsonyabb a PrimeLase-énél, így a rendszer nem tud olyan hatékonyan hűteni, hogy valóban minden esetben – akár egy nagy kezelés esetén is – fájdalommentes kezelést tegyen lehetővé.

A PrimeLase magas szintű biztonságot és költséghatékonyságot garantál a már aktívan működő szépségipari vállalkozások számára, főleg akkor, ha a lézeres szőrtelenítés a hely kiemelt szolgáltatásai közé tartozik. Ugyanakkor fontos felhívni arra a figyelmet, hogy a gyártó a PrimeLase készüléket valóban orvosi engedéllyel és tudással rendelkező cégeknek ajánlja!

Tájékozódj mielőtt döntesz!

A túltelített piac átka

Az elmúlt években már nem csak a nagyobb szépségklinikák, hanem a kisebb kozmetikák is felvették a lézeres szőrtelenítést szolgáltatásaik palettájába. Ez jelentősen megnehezítette a vendégek számára a megbízható és hiteles tájékozódás lehetőségét, hiszen sok helyen hamis információkkal látják el a lehetséges ügyfeleket. (Szinte természetes, hogy minden kozmetika és szalon, bármilyen gépet is vásárolt, a legmodernebb eszközként hirdeti a technológiáját.)

Mivel egyre több hely kezdett el ezzel a szőrtelenítési móddal dolgozni, az utángyártott és olcsó gépek piaca is sokszorosára nőtt. Több cég kezdett el gép bérbeadással is foglalkozni, melynek keretén belül az adott kozmetika kibérelheti egy-egy napra az adott lézeres szőrtelenítő gépet, hogy azzal végezhesse el a kezeléseket. Így terjedt el a hazai piacot uralni látszó Elysion Pro diódalézeres eszköz, ami Magyarországon szinte eggyé vált a lézeres szőrtelenítés fogalmával.

A bérelhető gépek veszélyei

Számos oldal jött létre kifejezetten Elysion Pro gépek bérbeadására, melyeken keresztül bármilyen kozmetikus kibérelheti az eszközt egy-egy napra. Egyes szolgáltatók még betanítást is vállalnak a készülék biztosításán kívül, mindezt rendkívül kedvező áron, ami igencsak kecsegtető sokak számára. Csakhogy ezeknek a bérbeadó cégeknek jellemzően semmilyen kapcsolatuk nincsen a gyártóval, azaz a Sinclair Global-lal, így nem tudnak megfelelő, professzionális képzést biztosítani, illetve a gépeket sem tudják megfelelően karban tartani. A legtöbb bérelhető gép már használtan kerül a bérbeadó cégekhez, amelyeknek a megfelelő karbantartás hiányában jelentősen csökkenhet a teljesítményük így hatékonyságuk is. Ugyanis a rendszeres használat során a hűtőrendszer, sőt a kezelőfej is meghibásodhat, ami súlyos égési sérülésekhez vezethet.

Nagyon fontos, hogy mielőtt bárhol belekezdünk a lézeres szőrtelenítésbe, alaposan járjunk utána a helynek és az ott használt gép(ek)nek, hiszen a kezelésnek súlyos egészségügyi kockázatai is lehetnek, amennyiben azt nem megfelelően és megfelelő körülmények között végzik el!

Az Elysion Pro és a PrimeLase hivatalos magyarországi forgalmazója a BeautyMED, csak az ő általuk kiadott tanúsítvány ad biztos és megbízható információt a szakemberek megfelelő képzéséről!

Az Elysion Pro tehát egy alapvetően megbízható diódalézeres eszköz, ám fontos egyéb körülményeket is megvizsgálni mielőtt döntést hoznánk egy ilyen fontos, testi egészséget is érintő kérdésben. Ha belekezdünk a lézeres szőrtelenítésbe – akár az Elysion Pro mellett döntünk, akár a PrimeLase mellett -, nagyon fontos, hogy olyan szépségszalonba menjünk, ahol közvetlenül a gyártótól megvásárolt és általuk karbantartott gépekkel dolgoznak!

Tájékozódj árainkról, és válaszd Magyarország egyik legnagyobb tapasztalattal rendelkező klinikáját a szőrtelenítésben is. További információkat a Szőrtelenítés oldalunkon olvashatsz.

Close Menu